Monday, April 1, 2013

Saya Sangat SEDIH!!!

Ia bagaikan ada batu yang menghempap dada dan nafas saya rasa tercungap-cungap.Jantung berdegup laju umpama berlaru 1000 meter.LELAH.Bukan kerana saya berlari atau sedang dikejar sesuatu tapi sebenarnya menahan marah.

Seorang anak murid yg tak mengenali saya dan saya juga tak mengenali dia boleh mengeluarkan ayat yang pada saya tidak wajar.Saya menggantikan kelas rakan yang tidak hadir ke sekolah.Habis edar kertas latihan saya minta mereka untuk menyelesaikan tugasan yg diamanahkan.Beberapa org pelajar lewat masuk dan bermain-main.Saya sudah menggunakan bahasa yang sopan tetapi dipermainkan oleh beberapa org pelajar.Maka saya mengambil pendekatan sedikit tegas.Tidak mahu menampakkan kelemahan sebagai guru yang seharusnya mampu mengawal kelas.Beberapa org pelajar lewat masuk dan saya mempersoalkan kelewatan mereka. Lantas berbunyi "pergi tandas"."Apa yg lama sangat pergi tandas.Cuci tandas ka?" kerana kelewatan mereka hampir mencecah 15 ker 20 minit.Adakah ayat saya terlalu kurang ajar??? Seorang pelajar lelaki daripada meja yang berdekatan berkata " jawablah cuci tandas apa lg baru arr tak kena marah," Saya berpaling dan berkata " saya tanya kamu ka?," Lantas  dia menjadi "saja arr," dengan muka yang agak menyakitkan hati  dia mempermainkan saya dengan beberapa hal dan perkara. "Saya nih kawan kamu ka? ckp suka hati saja.". " Kalau terasa ambik la....kalau mulut dh tak tahu nk jaga".... DUSH...terasa mahu meletup jantung saya.Sekarang siapa yang tak tahu jaga mulut.Dia ckp saya yang tak tahu jaga mulut.Hanya kerana saya tnya kenapa lama pergi tandas cuci tandas ka....saya pulak yang tak tahu jaga mulut.Sedangkan yang tengah bertengang urat dgn saya yang mempermainkan apa yg saya ckp tuh SIAPA?SIAPA?...saya bukan tnya pada dia...saya tanya kepada rakan -rakannya 3 org yang lambat masuk kelas.Patut ka saya senyap bila pelajar masuk lambat?Tak perlu tanyakah..

Saya sedih betul...I do cause I care.Saya boleh masuk dan duduk ajer diam2 dekat meja dan cuma make sure mereka tak cedera..But cause of care I'm asking...
Keprihatinan saya disalaherti..
Mereka lupa mgkin saya TETAP guru walaupun saya tak mengajar mereka.
Mereka lupa mgkin umur mereka hanya setengah umur saya.
Mereka lupa mungkin walau saya perempuan yang kecil dan lemah tapi saya adalah pendidik bangsa
Mereka lupa mgkin saya bukan datang bekerja untuk ambil gaji daripada mesin ATM setiap bulan
tetapi saya mahu melahirkan manusia yang berguna untk bangsa dan agama
Mungkin saya ada bertegas dalam berkata tapi tidak smpai menjatuhkan maruah mereka.
Saya mahu mereka tahu hidup bukan hanya untuk suka.
Untuk apa saya menjadi seorang guru andai saya tak mampu walau untuk memberitahu hakikat dunia yang sebenar di luar sana.

Air mata saya mengalir dalam kelas itu selepas saya berkata " Buatlah apa yg kamu suka kerana kamu jauh lebih hebat dari saya,"

Buat pertama kali dlm sejarah perkhidmatan saya seorang pelajar yang saya tak kenali dan tak mengenali saya mampu berkata begitu. Sayangnya kamu tak kenal siapa sebenarnya CIKGU....

Terasa saya begitu gagalnya sebagai guru walaupun hanya masuk utk 40 min saja... :(

No comments: